WAARHEID OF WERKELIJKHEID.

Een boerderij in het Groningerland verdwijnt 

Menke zoekt de waarheid….

Een spannende zoektocht. De Groningse studente Menke bezorgt elke zaterdag op haar fiets de krant op het platteland. Tot haar verbijstering blijkt op een dag een boerderij totaal verdwenen – en van Tjeert die er woonde is geen spoor meer te bekennen. Een groep jonge studenten is vastbesloten de waarheid boven tafel te krijgen.

‘NOORD’ is een verhaal van hoop. Een verhaal dat ook laat zien dat in de verbinding tussen mensen de oplossing zit voor de toekomst. Dat een brug bouwen tussen tegengestelde meningen de kans geeft om morgen beter te maken dan gisteren.

Een theatervoorstelling  met  een spectaculaire ontknoping!

Een voorstelling om niet snel te vergeten.

 

Het verhaal van ‘NOORD’ is een onderaards avontuur vol spanning en gevaar.

 

De mens denkt dat hij heerst over de planeet, maar het tegendeel is waar: de aarde is koning in alles wat we doen en laten. Wat als die aarde ons op een dag de rekening presenteert voor onze onwetendheid en onze desinteresse? Dan zouden we die dag begrijpen dat we vragen moeten stellen over de grond waarop we gedachteloos hebben gelopen. De aarde lijkt in eerste instantie de grote vijand te zijn, maar zou zomaar ook de gewenste vriend kunnen zijn van onze hoofdpersoon Menke.

 

Menke is een jonge studente die ándere vragen stelt dan de rest van haar omgeving. Wat nou als de wind een gezicht zou hebben?” “Wat ziet iemand die blind geboren is?” “Welk verdriet is er in het heelal?” Om haar vragen wordt vaak gelachen. Als op een dag een boerderij lijkt te zijn opgeslokt door de aarde en boer Tjeert ook van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen, is het geen toeval dat Menke degene is die op onderzoek uitgaat. Menke denkt dat er meer aan de hand is… dat er een ander verhaal is… In eerste instantie krijgt ze niemand mee met haar zoektocht. Maar als het besef ontstaat dat “de aarde neemt nadat zij miljoenen jaren heeft gegeven” volgen meer en meer mensen de zoektocht.  Zij verlangen – net als Menke – naar een betere wereld en beseffen dat ze die pas kunnen realiseren als ze willen luisteren naar de aarde. Is die grond de vijand? Zo beleeft Menke een uniek avontuur dat ons inzicht geeft in wat de aarde is… de planeet die al miljoenen jaren bestaat en wijzer is dan wij. Het publiek in ‘NOORD’ mag haar reis meemaken; haar reis naar de bodem, naar dat wat er onder de grond is. En zo wordt  Menke een mythische held.

 

‘NOORD’ is een verhaal van hoop. Een verhaal dat ook laat zien dat in de verbinding tussen mensen de oplossing zit voor de toekomst. Dat een brug bouwen tussen tegengestelde meningen de kans geeft om morgen beter te maken dan gisteren.

 

 ‘NOORD’ is een prachtige voorstelling met een spannend verhaal, met spectaculair beeld, met aangrijpende scènes, met personages om lief te hebben… en met diepe betekenis.

Hoe veilig zijn we nog als de grond onder je voeten wegzakt?  Als je huis onder water komt te staan? Hoe luidt het verhaal waarin wordt blootgelegd wat er aan de hand is? We leven in een land waar we het goed hebben en de kans hebben om ons te ontwikkelen, maar waar ook een gevoel heerst dat het misgaat: het milieu, de economie en de toekomst van onze kinderen.

NOORD’ laat Groningen de hoofdrol spelen in dit debat en stelt de actuele problematiek op een originele en dynamische manier aan de kaak. Daarnaast toont de productie de waarde en schoonheid van het Groninger landschap, hét decor van deze theatervoorstelling.

‘NOORD’ is een productie van Geke Hoogstins, ontstaan vanuit haar betrokkenheid met de problematiek rondom klimaatverandering en zorg over de toekomst van onze jonge generatie. Een groots opgezette 3D theaterproductie over jonge mensen die in Groningen opgroeien, studeren en leven.

‘NOORD’ is een theatervoorstelling die 40 keer wordt gespeeld en bezoekers uit heel Nederland zal trekken. Om dit mogelijk te maken wordt speciaal voor de productie de Expohal achter hotel Van der Valk Zuidbroek (slechts 20 minuten rijden vanaf de stad Groningen) omgebouwd tot semi-permanente theaterhal.

Met projecties op een 180º-filmscherm met een lengte van 80 meter, live muziek, zang, dans, spectaculaire effecten en bewegend decor. Belevingstheater waarbij het publiek mee de aarde in gaat en onder water gaat. 

Copyright © 2019 | NOORD op de schaal van Richter | Vormgeving: Rienk Kluiving | Pricacy statement en Disclamer