ACTUEEL

NOORD op de schaal van Richter is een grootschalige theaterproductie geschreven door Geke Hoogstins. 

Wilt u informatie over deze productie of heeft u belangstelling om op welke wijze hierin een rol te spelen dan kunt u via het contactformulier uw vraag stellen. contact

Informatie:

NOORD op de schaal van Richter ontstond uit compassie met, fascinatie voor wat de aardbevingen ten gevolge van decennialange gaswinning in Groningen teweegbrachten. Een grote, langlopende theatervoorstelling vol intriges en daadkracht!

NOORD op de schaal van Richter is een eersterangs theaterspektakel met soms letterlijk schokkende effecten. Het avontuurlijke, meeslepende verhaal in combinatie met projecties op het 180º-filmscherm met een lengte van 80 meter, speciaal geschreven muziek -  live gespeeld, bewegende decordelen en een professionele cast van – merendeels Groningse en nationaal bekende  - acteurs en dansers zorgen voor een unieke belevenis. Een verhaal over daadkracht en intriges.

Behalve het dramatische verhaal van gedupeerden laten wij vooral de daadkracht, doorzettingsvermogen en de kracht om samen te werken van de inwoners van het aardbevingsgebied zien

Deze voorstelling levert een bijdrage aan de noodzakelijke verbinding en begrip tussen het getroffen gebied en de rest van Nederland om straks gezamenlijk de overstap te maken naar andere energiebronnen. Deze overstap zal immers voor iedereen in Nederland gevolgen hebben, hetzij financieel, hetzij praktisch. Begrip ontstaat niet door het laten zien van cijfers of door het laten zien van scheuren in de muren van huizen - van het huis van iemand ànders….

Begrip willen wij bereiken door het theatraal vertellen en verbeelden van het persoonlijke verhaal en het publiek de schokken en bevingen van de Groninger aarde te laten beleven en zo deelgenoot te maken van de intriges en emoties die er spelen.

Visie en missie

Jaren-, decennialang werd Groningen opgeschrikt door aardbevingen ten gevolge van gaswinning. Het langzaam dichtdraaien van de gaskraan gaat daar de komende jaren hopelijk verandering in brengen. De jarenlange onzekerheid, het onveilige gevoel in het eigen huis, het gevecht met instanties en de onderlinge spanningen hebben echter hun sporen achtergelaten. Theatermaker Geke Hoogstins transformeerde haar betrokken nieuwsgierigheid in het concept voor een nieuwe, vierde theaterproductie; NOORD op de schaal van Richter.

 

NOORD op de schaal van Richter:

 

  • is een totaal-belevingstheater over liefde en vriendschap, intriges en daadkracht, positieve energie en dilemma’s van deze tijd.

 

  • een fictief verhaal dat op theatrale, artistiek en technisch verrassende wijze is uitgewerkt, een avontuurlijk met surrealistische elementen en humor.

 

  • over mensen die getroffen worden door een ramp en het heft toch weer in handen nemen

 

  • vertelt het verhaal van Groningen, geënt op universeel herkenbare thematiek

 

  • is een artistiek hoogstaande, langlopende theaterproductie, dusdanig gepromoot dat een groot publiek wordt bereikt in Groningen, de noordelijke provincies en landelijk. Het streven is om minimaal veertig voorstellingen te realiseren, zo mogelijk meer.

 

  • zoekt actief verbinding, samenwerking met zoveel mogelijk organisaties, bewoners , het bedrijfsleven en het onderwijs in Groningen. Deze productie biedt tal van aanknopingspunten voor gelieerde of nieuwe initiatieven die ten goede komen aan het aardbevingsgebied, de gemeente Midden Groningen  en de Noordelijke regio.

 

  • levert een bijdrage aan de noodzakelijke verbinding, begrip en draagvlak tussen het getroffen gebied en de rest van Nederland. Immers we hebben ook een gezamenlijk belang: gezamenlijk de overstap maken naar andere energiebronnen.

 

 

Mogelijk denkt u dat begin 2020 nog ver weg is, dat ‘dossier Aardbevingen’ dan is afgesloten? Wij niet, want de dreigende onzekerheid blijft bestaan. Zelfs de beste experts weten niet wanneer de Groningse aarde zal zijn uitgebeefd. Wij hopen op het einde van stressvolle jaren nu ‘Den Haag’ de gaskraan wil gaan dichtdraaien. Maar dit dossier is in 2020 nog niet afgerond. NOORD op de schaal van Richter komt op het goede moment. Niet te vroeg, niet te laat.

 

Een Geke Hoogstins productie

Stichting Walkyre Echo's

 

//noordrichter.nl/wp-content/uploads/2016/11/2018-01-26-persbericht.jpg